Yüzde Problemleri – Çözümlü Sorular

Matematik konusunun en zevkli başlıklarından birisi de yüzde problemleri konusudur. Daha iyi anlamanız için bolca çözümlü sorular hazırladık.

 

Soru 1:  Bir sayının %40 ı 20 ise sayının kendisi kaçtır?
Çözüm: Sayımıza 10x diyelim. 10x in %40 ı 4x eder. Yani 4x = 20 verilmiş soruda.
4x = 20 ise  x = 5 buluruz. Sayımız 10 x olduğundan 5*10 = 50 dir sayımız.

Devam Ediyor... Aşağı Kaydırın

 

Soru 2: 50 kişilik bir sınıfın %30 u kız öğrencidir. Erkek öğrenci sayısı kaçtır?

Çözüm: %30 u kız ise %70 i erkekdir. Bu durumda 50 kişilik sınıfın %70 ini bulacağız. Yani 70 ile çarpıp 100 e böleceğiz.

(50 * 70 ) / 100 = 35 kişi erkek öğrencidir.

 

Soru 3: Bir kasada 70 kilo domates vardır. Domateslerin %10 u çürük çıktı. %60 ise satıldı. Kasada kalan domatesler çürük çıkanların kaç katıdır?

Çözüm: Öncelikle soru biraz şaşırtmalı. Öncelikle %10 çürük ve %60 satıldı ise kalanlar %30 dur. Soruda kalanlar çürüklerin kaç katıdır diye sorduğunda herhangi bir işlem yapmadan şu şekilde bulabiliriz.

Kalanlar %30 ve Çürükler %10 ise  30, 10 nun 3 katı olduğundan direk 3 katı diyebiliriz. Yani % leri hesaplamaya gerek yok 🙂

 

Soru 4:  Ahmet elindeki bilyelerin %20 sini kaybeder. %45 ini arkadaşına verir. Elinde geriye 70 bilye kaldığına göre arkadaşına kaç bilye vermiştir?

Çözüm:  %20 + %45 = %65 eder. O zaman elinde %100 – %65 ten %35 i kalmıştır. Yani %35 i  70 bilye imiş. O halde basit bir doğru orantı ile %35 i 70 bilye ise %45 i kaç bilyedir diyeceğiz.

Yani:  45 *70 / 35 ten  arkadaşına verdikleri 90 bilyedir.

 

Soru 5:  Bir karenin bir kenarı %10, diğer kenarı da %20 artırılırsa yeni alanı ne kadar artmış olur?

Çözüm: Bu soruları çözmek için karenin bir kenarına 10 x diyelim. İlk durumda alan 10x * 10x den = 100x eder. Şimdi yeni alanı hesaplayalım.

Kenar %10 artarsa 10x, 11x olur.

Kenar %20 artarsa 10x,  12x olur.

Yeni durumda 11x ve 12x lik bir dikdörtgenimiz oldu. Şimdi alanı hesaplar isek 11x * 12x den  132x  eder. Yani alan 100x den 132x e çıkmış. Bu durumda alan %32 artmış olur.

 

Soru 6: Bir sınıftaki öğrencilerin %30 u matematik dersinden %25 i ise türkçe dersinden kalmıştır. Matematik dersinden kalanlar türkçe dersinden kalanlardan 3 fazla ise sınıf mevcudu kaçtır?

Çözüm:  %30 matematik kalanlar %25 türkçe kalanlardan %5 fazladır. Yani Sınıfın %5 i  3 kişiye denk geliyor.

%5 i 3 kişi ise %100 ünü bulmak için 3 ü 100 ile çarpıp 5 e bölmeliyiz ve 60 eder.

 

Soru 7:  80 liraya alınan bir pantolan %15 kar ile kaç tl ye satılır?

Çözüm:  %15 kar demek %115 i ni bulmak demektir. Yani %100 ü  80 lira ise %115 i kaç tl dir? Basir bir doğru orantılıdır.

115 * 80 / 100 den  pantolonun yeni fiyatı 92 tl bulunur.

 

Soru 8: Tanesi 60 liraya alınana bir gömlek acil nakit ihtiyacından dolayı %20 zararla satılmak isteniyor. Satış fiyatı ne kadar olur?

Çözüm: Zarar demek satış fiyatının altında satmak demektir. %20 zarar demek alış fiyatının %80 ine satmak demektir. O halde 60 tl nin  %80 ni bulalım.

60 *80 / 100 den 48 tl ye satılmalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir