Hız Problemleri 4. Sınıf Matematik

4.SINIF HIZ PROBLEMLERİ

cats

1-  A şehrinden B şehrine yola çıkan bir otobüs, saatte 120 km hız yapmaktadır. B şehrine 5 saatte ulaşan  bu otobüs kaç km yol almıştır?

Çözüm: 5 * 120 = 600 km yol almıştır.

 

2-  A ve B şehirleri arasında 75 km uzaklık bulunmaktadır. A ’dan hareket otomobilin saatteki ortalama hızı 90 km  , B ’den hareket kamyonetin saatteki ortalama hızı 65 km ’dir. A’ dan hareket eden araç B ’den hareket eden araca kaçıncı km’ de yetişir?

cats

Çözüm: Öncelikle hızlı olan aracın saatte kaç km fark kapattığını bulalım.

90 – 65 = 25 km fark kapatır saatte.

Toplam fark 75 km ise 75 / 25 = 3 saatte ve 3 . 90 = 270. km de yetişir.

 

3- Aynı noktadan aynı anda zıt yönlere doğru koşan iki sporcudan birinin saatteki hızı  7 km, diğerinin saatteki hızı 8 km dir. 2 saat sonra bu iki sporcu birbirinden kaç km uzaklaşmış olurlar?

cats

Çözüm:  Zıt yönde oldukları için ikisinde iki saatte aldığı yolu bulalım.

Yol = 2*(7+8) = 30 km dir.

 

4- Saatteki ortalama hızı 100 km olan 900 km yolu kaç saatte alır?

Çözüm: Yol = Hız * zamandı. Yol = 900 hız = 100 ise zaman = 900 / 100 den 9 saattir.

 

5-Saatteki ortalama hızı 120 km olan bir otomobil , gideceği yere 3  saatte varıyor. Aynı yolu dönüşte 4 saatte gittiğine göre , otomobilin dönüş hızı saatte kaç km’dir ?

Çözüm: Öncelikle yolun uzunluğunu bulalım. 3 * 120 = 360 km dir.

Aynı yolu 4 saatte dönüyorsa 360 / 4 ten dönüş hızını 90 km buluruz.

 

6-Aynı yerden zıt yönde hareket eden iki araçtan birinin saatteki ortalama hızı 80 km, diğerinin 90 km’dir. 3 saat sonra aralarındaki uzaklık kaç km olur?

Çözüm:  Zıt yönde oldukları için ikisinde 3 saatte aldıkları yolu hesaplayıp toplayacağız. Yani 3 * (80 + 90) = 510 km.

 

7- İki şehirden karşılıklı olarak aynı anda kalkan iki otomobilden birinin saatteki hızı 95 km, diğerinin saatteki hızı 110 km’dir. 3 saat sonra karşılaştıklarına göre iki şehir arası kaç km’dir?

Çözüm:

cats

8-Didem’in evi ile okulu arasındaki uzaklık 714 m’dir. Didem evden okula 7 dakikada ulaşmaktadır. Didem’in 1 dakikadaki hızı kaç metredir?
Çözüm:

9-Mert ve Cem, aynı yerden başlayarak aynı yöne doğru koşuyor. Mert dakikada 200 metre, Cem ise dakikada 220 metre koşmaktadır. 5 dakika sonra aralarındaki fark kaç metre olur.
Çözüm:
10-İki şehir arasında çalışan iki minibüsten birinin saatteki ortalama hızı 75 km ,diğerinin 60 km’dir. Bu minibüsler aynı anda ,aynı yerden hareket ediyorlar. Hızlı giden 1 saat önce gidecekleri yere vardığına göre iki şehir arası kaç km’dir ?
Çözüm:
11- 3 saatte 51 km yol alan bir bisikletlinin 1 saatte aldığı yol kaç km’dir?
Çözüm:

12-İstanbul’dan ,Kırıkkale yönüne aynı anda hareket eden iki taksiden birinin saatteki ortalama hızı 60,diğerinin 45 km’dir.Hızlı giden ,Kırıkkale’ye 3 saat önce vardığına göre,İstanbul-Kırıkkale arası kaç km’dir ?

Çözüm:
13-Aynı yerden zıt yönde hareket eden iki araçtan birinin saatteki ortalama hızı 80km,diğerinin 90 km’dir.3 saat sonra aralarındaki uzaklık kaç km olur ?

Çözüm:
14-4-Saatteki ortalama hızı 40 km olan bir traktör,320 km’lik yolu kaç saatte alır?

Çözüm:
15-Aynı yerden zıt yönde hareket eden iki araçtan birinin saatteki ortalama hızı 80 km,diğerinin 90 km’dir.3 saat sonra aralarındaki uzaklık kaç km olur ?

Çözüm: