Çarpma İşlemi Problemleri 3. Sınıf Matematik

PROBLEMLER

1-) 9 yıl önce 57 yaşında olan dedem 6 yıl sonra kaç yaşında olur?

Çözüm: 9 yıl önce 57 yaşında olan birisi şuan 57 + 9 = 66 yaşındadır.

Şu anda 66 yaşında olan biri 6 yıl sonra 66 + 6 = 72 yaşında olur.

 

2-) Babam her gün 3 bir ilaç içmektedir. İlacı 39 günde bittiğine göre babamın içtiği ilaç sayısı kaçtır?

Çözüm: toplam gün sayısı 39 u 3 günde bir içtiği için 3 e bölelim.

39 / 3 = 13 dersek yanlış olur. Çünkü son gün ilacı içtikten sonra 3 gün beklemeye gerek yok. O yüzden 13 + 1 = 14 ilaç içer.

 

3-) Bir günde tanesi 12 liradan 24 adet penye satan Serkan 16 günde kaç lira kazanmıştır?

Çözüm: Öncelikle bir günde kazandığı parayı bulalım. 12 * 24 = 288 tl bir günde kazanıyor. O halde 16 günlük kazancı 288 * 16 = 4608 tl dir.

 

4-) Sıla’nın kitabı 36 sayfadır. Her sayfada 17 soru vardır. Sıla’nın kitabında bulunan toplam kaç soru kaçtır?

Çözüm: Her sayfada 17 soru varsa 17 * 36 = 612 soru vardır.

 

5-) Bir kasada ortalama 16 kg portakal vardır. 28 kasa portakal alan manav kaç kg portakal almıştır?

Çözüm: 16 * 28 = 448 kilo portakal almıştır.

 

6-) Bir takım elbiseni fiyatı 243 TL dir. Türker 4 takım elbise almıştır. Türker kaç TL ödemiştir?

Çözüm:  243 * 4 = 972 tl ödemiştir.

 

7-) Bir öğretmen sınıfa gelen elmaları her öğrenciye 2 şer 2 şer dağıttık. Sınıfta 23 öğrenci olduğuna göre toplam kaç elma dağıtılmıştır?

Çözüm: Her öğrenciye 2 elma verildiyse öğrenci sayısı ile elma sayısını çarpmalıyız. Yani; 2 * 23 = 46 elma dağıtılmıştır.

 

8- ) Bir öğrenci tanesi 5 lira olan kalemlerden 2 tane, tanesi 10 lira olan defterlerden 3 tane, tanesi 2 lira olan silgilerden 4 tane almıştır. Öğrencimiz toplam kaç para harcamıştır?

Çözüm: Her bir ürün için tek tek hesaplayalım ödenmesi gereken ücreti.

Kalem için: 5 * 2 = 10 tl

Defter için: 10 * 3 = 30 tl

Silgi için 4 * 2 = 8 tl.

Toplam: 10 + 30 + 8 = 48 tl ödemesi gerekiyor.