28 Nisan Teog Türkçe Soru ve Cevapları

Teog Türkçe Sınav Soruları 28 Nisan (Sizlerden Gelen)

1.  Ara sıra kır kokuları getiren hafif bir rüzgar diye başlayan soruda kır sözcüğünün eşseslisini istiyordu. Cevap: C şıkkı ellerini kırları artan saçlarının arasından gezdirdi olacaktı.


2.
 “Kök” hangisinde terim anlamıyla kullanılmıştır diyordu. Cevap: D şıkkı yani “yaptırmak kelimesinin kökünü bulmak için bütün eklerini çıkardı” olacaktı.

 

3. Yaşadığı olumsuzluklara rağmen çevresindeki melek yüzlü ve tatlı dilli insanlarla sohbet eder ve çevresini toz pembe görürdü şeklinde bir soru vardı ve tozpembe nin cümleye kattığı anlamı soruyordu. Cevap: A şıkkı üzücü zamanlarda bile iyimser gözle bakardı olacaktı.

 

4. Sebep -sonuç ilişkisini soran sorunun cevabı B şıkkı “çok yorulduğumuz için kendimizi çimlerin üzerine bıraktık” olacaktı.

 

5. Hangi cümlede “beğenme” duygusu vardı diye soran bir paragraf vardı. Arabam tamir edilirken duruyordum diye başlıyordu. Cevabı 4 numaralı cümle yani D şıkkı olacaktı.

 

6. Bu gece yarısında iki kişi uyanık, biri ben biri uzayan kaldırımlar. Söz sanatının göstergesini soruyordu. Kaldırımlara insana ait bir özelliğin yüklenmesi olacaktı yani B şıkkı.

 

7. Yahya Kemal ile başlayan bir paragraf vardı cevabını hatırlayan lütfen yorum kısmından yazsın.

 

8. Tiyatro ile ilgili bir paragraf vardı. Hangi cümlede yazarın fikrinin değişmeye başladığını soruyordu. Cevap: 3 numaralı cümle yani C şıkkı olacaktı.

 

9. Gözleri kamaştıran sonsuz mavilikteki gökyüzü diye başlayan bir paragraf vardı. Yazar bu parçanın anlatımında hangisine başvurmuştur deniyordu. Cevap: Anlatılanları okuyucunun zihninde canlandırmaya olacaktı yani A şıkkı.

 

10. Eski bir hikayedir diye başlayan parçada hangisi anlatılmak istenmektedir diye soruyordu. Cevap: Bir işin değeri topluma sağlayacağı yararla ölçülür olacaktı. Yani B şıkkı.

 

11. Yazarlar arasından pek görülmeyen bir yardımlaşma içerisindeyiz ikimiz şeklinde bir para başlıyordu. 3 nokta konulan yere ne getirebiliriz diye soruyordu. Birbirimizin yazdıkları eleştiri süzgecinden geçer tarzında bi cevap vardı A şıkkı.

 

12. İki metin vardı ve bu iki sanatçı hakkında hangisi söylenebilir diyordu. “insanları oldukları gibi yansıtırlar” C şıkkı olacaktı.

 

13. Cümleleri sıraya koyma sorusunda 5,1,3 diye giden B şıkkı cevap olacaktı.

 

14. Bir parça vardı hatırlayamadım fakat insanların eleştirilen yönü nedir diyordu. Söyledikleri ve yaptıkları farklıdır olacaktı C şıkkında.

 

15. Cevabı biyografi olan bi soru vardı.

 

16. Üçüncü kişinin ağzıyla anlatılan sorunun cevabı A olacaktı, güneşin nefes aldığı bir gündü diye başlıyordu.

 

17. Numaralı kelimelerden hangisi fiilimsidir diyordu. Cevap : bırakmış yani C şıkkı olacaktı.

 

18. Hangileri isim cümlesidir diye soruyordu, cevap 2 ve 4 olacaktı. Yani C şıkkı.

 

19. Hangisinde özne ortak olarak kullanılmamıştır diyordu. “Kar kalkmış, hava açmış” diyen D şıkkı olacaktı.

 

20. Noktalama işaretini soran sorunun cevabı da virgül olacaktı. A şıkkı.

Türkçe 2. Sınıf Eş Sesli Kelimeler Alıştırmalar

EŞ SESLİ KELİMELER ETKİNLİĞİ

    Aşağıdaki cümlelerde eş sesli kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri yuvarlak içinde göstererek, hangi anlamda kullanıldıklarını yazınız.

 

cats

2013-2014 Türkçe 4. Sınıf 2. Dönem 2. Yazılı

Yazılıdan Örnek Sorular:

1.             Her karış toprağın armağan bize,

                Bağrında şehitler yatan Türkiye’m.

                Uzayıp giderken sevgin sonsuza,

                Güneş özgür doğar batar Türkiye’m

Bu şiirin hangi mısrasında bulunma eki ( -de durum eki ) almış bir sözcük vardır?

A)  1                       B)  2                    C)  3                    D)  4

 

2 Ayşe ateşler içinde yanıyordu. Çaresizlik  onu kahrından öldürüyordu. Çevresinde dünyalar kadar arkadaşı vardı. Hiç birini durumdan haberdar etmedi. Çünkü çok gururluydu.

Yukarıda altı çizilmiş cümlelerin hangisinde abartı yoktur?

A) 4          B) 3           C) 2           D) 1

 

Tıkla indir

2013-2014 Türkçe Dersi 5. Sınıf 2. Dönem 2. Yazılı

………………….  2013/2014 EĞİTİM ÖĞRETİM

YILI 5/A SINIFI TÜRKÇE DERSİ 2.DÖNEM 2. YAZILI SINAVI

ADI SOYADI:………………………………….       NO:….        PUANI:…….

DÜŞ

     Bir sabah uyandığınızda kendinizi çizgi bir karaktere dönüşmüş olarak bulursanız ilk tepkiniz ne olur? Düşünmek bile istemezsiniz değil mi? Ama sonra belki bu fikre alışırsınız. Hatta hoşunuza bile gider. Neden mi? Çizgi film kahramanlarını bir düşünün. İmkansız gibi görünen birçok şeyi başarabiliyorlar. Bir boyuttan başka bir boyuta yolculuk yapabiliyorlar, çok güçlü yaratıkları yok ediyorlar…. Havada ya da denizde, her yerde yaşayabiliyorlar. Bütün bunları siz de yapmak istemez misiniz?

Güzel bir düş… Ama kendinizi kaptırmayın. Bir de şu gerçek var ki çizgi kahramanlar sanal dünyaya aitler. Yani aslında yoklar. Çizgi karakterseniz, aslında yoksunuz. Gerçekte sadece bir kâğıt üstündeki çizgisiniz.

 

A. İlk 4 soruyu metne göre cevaplandırınız.

 

1.  Bir sabah uyanınca kendinizi neye dönüşmüş olarak bulabilirsiniz?

…………………………………………………………………………………………………………………..

2. Çizgi karaktere dönüşmek neden hoşunuza gidebilir?

……………………………………………………………………………………………………………………

3. Çizgi karakterler nereye aittir?

……………………………………………………………………………………………………………………

4. Çizgi karakterler gerçekte nedir?

……………………………………………………………………………………………………………………

2013-2014 Türkçe 6. Sınıf 2. Dönem 2. Yazılı

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

………………………… ORTAOKULU

6-A SINIFI TÜRKÇE DERSİ 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARIDIR

 

1. Aşağıdaki metindeki boşlukları verilen kelimelerden uygun olanıyla doldurunuz. (10 p)

Çünkü,    ya da,     ile,     ama,     için

 

Denizleri temiz tutmalıyız ………….. denizlerdeki kirlilik balıkların ve diğer deniz canlılarının zehirlenip ölmesine neden olabilir …………. deniz canlılarıyla beslenen insanlarda sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Denizlerin temizliği; fabrikaların, atom santrallerinin ve kimyasal atıklarını denize bırakan iş yerlerinin sıkı denetimi ………….. sağlanabilir. ………… bu da denizlerin temiz tutulması …………… yeterli değildir. Çöplerin denizlere ulaşması da engellenmelidir.

 

2. Metne göre denizlerin temizliği nasıl sağlanabilirmiş, bu yöntemler yeterli sonuç sağlıyor muymuş? (10 p)

2013-2014 Türkçe 7. Sınıf 2. Dönem 2. Yazılı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………….. ORTAOKULU

TÜRKÇE DERSİ 7. SINIF II.DÖNEM II. YAZILI SINAVI

AD-SOYAD:

SINIF-NO:

                            YAŞAM VE UMUT

                Güzel bir bahar günü iki kurbağa güle oynaya kırlarda gezerlerken, nasıl olduysa içi süt dolu bir kovaya düşmüşler. Kurbağalardan biri hemen ümitsizliğe kapılır ve “Artık buradan kurtulmam olanaksız.” diye düşünerek kendini bembeyaz sütün içine bırakır. Zavallı kurbağacık çaresizce dibe doğru çöker ve boğulur. İkincisi ise “Belki kurtulurum. Ama sonuçta boğulsam da çırpınacağım, direneceğim.” der. Dediği gibi de yapar kurtulma umuduyla sürekli hareket etmeye başlar. Bu çabaları sonucunda süt yağ bağlar. Umutsuzluğa kapılmayan kurbağa da oluşan yağ tabakalarından birinin üzerinde kalarak kurtulur.

Gördüğünüz gibi, birinci kurbağa umudunu yitirerek kendi sonunu hazırlar. Belli ki hiçbir ümit ışığı kalmazsa bazı insanlar da kendilerini ölümün ellerine teslim edebilirler. Böyleleri umutsuzluğun, karamsarlığın batağında boğulanlardır. Çünkü umutsuzluk hastalıkların en korkuncudur. Umudumuzu yitirirsek yaşama isteğimizi, direncimizi, kısaca her şeyimizi yitiririz.

Not: İlk 3 soruyu yukarıdaki parçaya göre cevaplayınız.

1- Birinci kurbağa neden kendini bırakıyor? Sonuçta bu kurbağaya ne oluyor? 10p

2-İkinci kurbağa hangi düşünce ile hareket ediyor? Bu kurbağanın sonu ne oluyor? 10p

3-Parçanın bize vermek istediği öğüt nedir? Açıklayınız. 10p

Özel İsimler 1. Sınıf Türkçe

İSİMLER

Canlı ve cansız tüm varlıları karşılayan sözcüklere isim denir.

Özel İsimler

Dünyada tek olan, benzeri bulunmayan varlıkların isimlerine özel isim denir.

Başlıca Özel İsimler:

Kişi ad ve soyadları: Atatürk, Arda Turan, Pepe, Ali…

Ülke ve şehir isimleri: Türkiye, Çin, İstanbul, Konya…

Ova, deniz, ırmak isimleri: Akdeniz, Ağrı Dağı, Muş Ovası, Kızılırmak,

Mahalle, cadde ve sokak isimleri: Alibey Mahallesi, Okul Caddesi, Deniz Sokağı

Dil ve din isimleri: Türkçe, İslamiyet, Budist, Japonca…

Ulus (Millet) isimleri: Türk, Fransız, İngiliz, Japon

Kurum ve kuruluş isimleri: Türk Dil Kurumu, Türkiye Satranç Federasyonu, Gazi İlkokulu,

Hayvanlara verilen İsimler: Minnoş, Boncuk, Karabaş

Kitap, gazete, dergi isimleri: Nutuk, Türkiye Gazetesi, Nokta Dergisi,

NOT:

{ Özel isimler her zaman büyük harfle başlar.

{ Özel isimlere getirilen çekim ekleri kesme işareti ile ayrılır. (Örnek: Ali’nin, Türkiye’ye, Kadir’in, Akdeniz’e )