Çarpma İşlemi Problemleri 2. Sınıf Matematik

PROBLEMLER

1- Çınar 6 yaşındadır. Ablasının yaşı Çınar’ ın yaşının 5 katından 12 eksiktir. Çınar’ ın ablası kaç yaşındadır?

Çözüm: 5 kat dediği için 5 ile çarpıp 12 eksik dediği içinde 12 yi çıkaracağız.

Devam Ediyor... Aşağı Kaydırın

6*5 = 30 eder. 30 – 12 = 18 yaşındadır ablası.

 

2- Ali 8 yaşındadır. Annesinin yaşı Ali’ nin yaşının 3 katından 8 fazladır. Ali’ nin annesi kaç yaşındadır?

Çözüm: 3 kat dediği için çarpma, 8 fazla dediği için toplama yapacağız.

8*3 = 24  ve 24 + 8 = 32 yaşında annesi.

 

3- Bir kalem 2 liradır. Defterin fiyatı kalemin fiyatının 2 katından 2 lira fazladır. Defter kaç liradır?

Çözüm: 2 kat dediği için çarpma, 2 fazla dediği için toplama işlemi yapılmalı.

2 *2 = 4 ve 4 + 2 = 6 tl defter fiyatı.

 

4- Günde 6 adet zeytin yiyen Aybüke 3 günde kaç adet zeytin yer?

Çözüm: İki yol var. Ya 3 tane 6 yı toplayacağız yada 3 ile 6 yı çarparak 18 zeytin yediğini bulacağız.

 

5- Tanesi 3 lira olan kalemlerden 4 tane, tanesi 2 lira olan silgilerden 5 tane alan Elif satıcıya 50 lira veriyor. Elif kaç lira para üstü alır?

Çözüm: Önce Elifîn aldıklarını toplam kaç tl ettiği bulalım. Sonra da 50 tl den çıkaracağız.

3*4 = 12 tl kalem için  2 * 5 = 10 tl silgi için  12 + 10 = 22 tl toplam harcaması

50 – 22 den para üstü 28 tl bulunur.

 

6- Mustafa 7 yaşındadır. Ablasının yaşı Mustafa’ nın yaşının 3 katından 5 eksiktir. Mustafa ve ablasının yaşları toplamı kaçtır?

Çözüm: Önce ablanın yaşını bulalım. 3 kat için 3 le çarp 5 eksik için çıkarma.

7*3 = 21 ve 21 -5 = 16 ablanın yaşı.

16 + 7 = 23 ikisinin yaşları toplamı bulunur.

 

7- 5’ in 5 katının 5 fazlası kaçtır?

Çözüm: 5 kat için 5 le çarp, 5 eksik için 5 çıkar.

5*5 = 25 eder. 20 – 5 = 20 sonuç bulunur.

 

8- Öğretmenimin yaşı benim yaşımın 5 katından 2 fazladır. Ben 8 yaşında olduğuma göre öğretmenim kaç yaşındadır?

Çözüm: 5 kat için 5 le çarp 2 fazla için 2 ile topla.

8 * 5 = 40  ve 40 + 2 = 42 yaşında öğretmen.

 

9- Bir günde 5 sayfa kitap okuyan Burak bir haftada kaç sayfa kitap okumuş olur?

Çözüm: Bir hafta 7 gündür. 5 * 7 den 35 sayfa kitap okur.

 

10- Emirhan 7 yaşındadır. Ablası Emirhan’ ın yaşının 3 katından 5 yaş küçüktür. Emirhan’ ın ablası kaç yaşındadır?

Çözüm: 3 kat için 3 le çarp, 5 küçük için 5 çıkar.

7 * 3 = 21 ve 21 – 5 = 16 yaşında ablası.

 

Diğer soruları çözmeniz için size bırakıyoruz. Çözemediklerinizi yorum olarak yazınız yardımcı olalım.  

11-Bahçemizde 4 elma ağacı, elma ağaçlarının 3 katı erik ağacı dikersek bahçemizde kaç ağaç olur?

12- Bir çiftlikte 6 keçi, 9 tavuk, 3 inek vardır. Çiftlikteki hayvanların ayak sayıları toplamı kaçtır?

13- Batuhan’ ın 30 TL’ si vardı. Tanesi 3 TL olan kalemlerden 6 tane aldı. Batuhan’ ın kaç TL’ si kaldı?

14-Tanesi 8 liradan 3 tane kitap, tanesi 5 lira olan silgilerden 2 tane alan Derya kaç lira ödemelidir?

15-2/C sınıfında 9 sıra var. Her sırada 2 kişi oturduğuna göre 2/C sınıfında kaç öğrenci vardır?

16-Oturduğumuz apartman 10 katlıdır. Her katta 5 daire olduğuna göre, apartmanımızda kaç daire vardır?

17- Manav 6 kasa çilek aldı. Kasaların her birinde 4 kg çilek vardır. Çileklerin 15 kg’ si satıldı. Geriye kaç kg çilek kaldı?

18- Baloncunun 15 balonu vardı. Baloncu önce 2 tane balon sattı. Sonra önceki sattığının 3 katı kadar daha balon sattı. Baloncunun kaç balonu kaldı?

19- Minik tavşan günde 6 havuç yiyor. 5 günde kaç havuç yemiştir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir